Giải chi tiết Đề thi môn tiếng Anh tốt nghiệp THPT năm 2022 mã đề 404 Question 31 - 35

· Giải đề thi từng câu

I. Giải full đề thi môn tiếng Anh tốt nghiệp THPT năm 2022 mã đề 404

II. Giải Question 31 - 35

1. Câu hỏi

The concept of traffic-free shopping areas goes back a long time. During the Middle Ages, traffic-free shopping areas were built in Middle Eastern countries to allow people to shop in comfort and, more importantly, safety. As far back as 2000 years ago, road traffic was banned from central Rome during the day to allow for the free movement of pedestrians.

The modem, traffic-free shopping street was born in Europe in the 1960s, when both city populations and car ownership increased rapidly. Dirty exhaust from cars and the risks involved in crossing the road were beginning to make shopping an unpleasant and dangerous experience. Many believed the time was right for experimenting with car-free streets, and shopping areas seemed the best place to start.

At first, there was resistance from shopkeepers. They argued that people would avoid streets if they were unable to get to them in their cars. When the first streets in Europe were closed to traffic, there were even noisy demonstrations, as many shopkeepers predicted they would lose customers.

With the arrival of the traffic-free shopping street, many shops, especially those selling things like clothes, food and smaller luxury items, prospered. Unfortunately, shops selling furniture and larger electrical appliances actually saw their sales drop. Many of these were forced to more elsewhere, away from the city centre.

(Adapted from Complete IELTS)

Question 31: Which of the following can be the best title for the passage?

A. Shopkeepers Only

B. A Need for Cashless Shopping

C. A Need for Street Shopping

D. Pedestrians Only

Question 32: According to paragraph 2, shopping became an unpleasant and unsafe experience due to pollution and .............

A. the risks involved in crossing roads

B. the decrease in car ownership

C. the appearance of car-free shopping areas

D. the experiment of car-free streets

Question 33: The word they in paragraph 3 refers to .................

A. shopkeepers B. cars C. demonstrations D. streets

Question 34: The word prospered in paragraph 4 is closest in meaning to .................

A. widened B. succeeded C. constructed D. enriched

Question 35: Which of the following statements is NOT true according to the passage?

A. The modern, traffic-free shopping street was first built in thy Middle East in the 1960s.

B. The idea of constructing traffic-free shopping areas is not a new one.

C. Shopkeepers were not happy with the construction of traffic-free shopping areas at first.

D. 2000 years ago, central Rome banned road traffic during the day to allow for the free movement of pedestrians.

2. IELTS TUTOR hướng dẫn

  • Question 31
    • Đáp án câu 31 là C.
    • IELTS TUTOR lưu ý:
      • Đoạn 1
      • => Chọn đáp án D. Chỉ dành cho người đi bộ.
      • A. Chỉ dành cho chủ cửa hàng => “shopkeepers” chỉ được đề cập đến ở đoạn 3, nhưng không đề cập đến “only”
      • B. Nhu cầu mua sắm không dùng tiền mặt => không được đề cập đến.
      • C. Nhu cầu mua sắm đường phố => chỉ được đề cập đến ở đoạn 1 và 2.
  • Question 32:
    • Đáp án câu 32 là A.
      • IELTS TUTOR lưu ý:
        • Dẫn chứng ở dòng 2-4, đoạn 2 “Dirty exhaust from cars and the risks involved in crossing the road were beginning to make shopping an unpleasant and dangerous experience.”
        • Đoạn này có nghĩa là Khí thải từ ô tô và những rủi ro liên quan đến việc băng qua đường bắt đầu khiến việc mua sắm trở thành một trải nghiệm khó chịu và nguy hiểm.
  • Question 33: 
    • Đáp án câu 33 là A.
      • IELTS TUTOR lưu ý:
        • “They” được dùng để thay thế cho “shopkeepers” đã được nhắc đến trước đó.
        • Đoạn này có nghĩa là Khi những con phố đầu tiên ở châu Âu bị đóng cửa, thậm chí còn có những cuộc biểu tình ồn ào, vì nhiều chủ cửa hàng dự đoán rằng họ sẽ mất khách.
  • Question 34:
    • Đáp án câu 34 là B.
      • IELTS TUTOR lưu ý:
        • Prosper (v): thịnh vượng, thành công ≈ succeed (v)
        • Đoạn này có nghĩa là Với sự xuất hiện của con phố mua sắm không có xe cộ qua lại, nhiều cửa hàng, đặc biệt là những cửa hàng bán những thứ như quần áo, thực phẩm và các mặt hàng xa xỉ nhỏ hơn, làm ăn phát đạt.
        • Các từ còn lại có nghĩa không phù hợp.
  • Question 35:
    • Đáp án câu 35 là A.
    • IELTS TUTOR lưu ý:
      • A. Phố mua sắm hiện đại, không có xe cộ qua lại lần đầu tiên được xây dựng ở Trung Đông của bạn vào những năm 1960.
      • Các đáp án còn lại đều đã được đề cập đến trong đoạn văn.
        • B. Dẫn chứng ở dòng 1, đoạn 1 “The concept of traffic-free shopping areas goes back a long time.”
        • C. Dẫn chứng ở dòng 1, đoạn 3 “At first, there was resistance from shopkeepers.”
        • D. Dẫn chứng ở dòng 3-5, đoạn 1 “As far back as 2000 years ago, road traffic was banned from central Rome during the day to allow for the free movement of pedestrians.”

Các khóa học IELTS online 1 kèm 1 - 100% cam kết đạt target 6.0 - 7.0 - 8.0

>> IELTS Intensive Writing - Sửa bài chi tiết

>> IELTS Intensive Listening

>> IELTS Intensive Reading

>> IELTS Cap tốc

Các khóa học IELTS online 1 kèm 1 - 100% cam kết đạt target 6.0 - 7.0 - 8.0
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK